Ebben a cikkben személyre szabható, környezetbarát otthonokat mutatunk be, melyek idomulnak a lakók igényeihez és minimális energiát fogyasztanak.

Napjainkban a privát szféra felbecsülhetetlen értékkel bír. Egy olyan világban, ahol egy perc nyugta nincs az embernek, az otthon melege nyújthat felüdülést. Az információs áradatban új szerepet tölt be a tető a fejünk felett. A házunk menedéket jelent, ahol az értékes időnket azokra az emberekre fordíthatjuk, akik igazán fontosak. A modern építőipar felismerte ezt, és korszerű megoldásokkal szeretné megteremteni a mindennapi harmóniát. Ebben a cikkben személyre szabható, környezetbarát otthonokat mutatunk be, melyek idomulnak a lakók igényeihez és minimális energiát fogyasztanak.

Az alábbi képen látható látványos designház egy KODA Light. Előregyártott elemekből épül fel, így egyedi formavilága ellenére sokkal kevesebb idő alatt elkészül. Vajon a gyorsaság azt jelenti, hogy a moduláris ház minősége is kérdőre vonható? Nos, az elmúlt évtizedekben talán ezt az elképzelést táplálta bennünk az építőipar. Korábban egy szép és biztonságos otthon az anyagiak mellett sok időbe is került, azonban a fejlődő technológia felülmúlta a hagyományos építkezések értékrendjét. A minőség és gyorsaság már nem zárja ki egymást. Szebb és biztonságosabb otthonokat teremtenek üzemi körülmények között készülő modulokból.

Ennek a gyártási folyamatnak a gyorsaság mellett számtalan előnye van. Energiahatékony, munkavédelmi szempontból kedvezőbb, és a fedett térben, folyamatos ellenőrzés alatt kiválóbb épületelemek öntenek formát. Most három különböző moduláris készházat fogunk közelebbről megnézni, köztük a KODA Light designházat is. A bemutatott típusok mindegyike ideális választás lehet házaspároknak.

Személyre szabható Madihome modulház

A készház technológia értéke a precizitásban és rugalmasságban nyilvánul meg. Megfelelő mérnöki tervezéssel olyan kompakt moduláris rendszereket alkotnak, amelyeket könnyedén beilleszthetünk bármilyen környezetbe. Ezen alkalmazkodóképesség mentén gondolkodtak tovább a Madihome mérnökei. Az olasz design teljesen egyedülálló a készházak között. Különleges formatervezésű A-frame egységei a mi elképzeléseinkhez igazodnak. Minden modul személyre szabható és további egységekkel bővíthető, hogy a ház a mi egyéniségünket tükrözze.

Ez a kreatív szabadság a gondos kivitelezéssel párosulva képviseli a tökéletes otthont. Komfortos arányokkal rendelkező, de tartós lakhatásra szánt modelljük a Madihome Young. Ez a típus 53 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik. Két szintjén, az egybefüggő lakótérben, és az emeleti hálószobában mindent megtalálunk, ami a mindennapi kényelmünkhöz szükséges. Opcionálisan elérhető két fürdőszobával és plusz erkéllyel.

A meghitt hangulat a minőségi, környezetbarát anyagoknak köszönhető. Természetes fa felületei és a nagy ablakokon beszűrődő napfény békés atmoszférát teremtenek. Egy ökologikus, időtálló anyagnak köszönhetően a falazat másképpen is kedvez a közérzetünknek. A kőzetgyapot szigetelés kiváló hőtartó képességgel bír, emellett tűzálló, víztaszító, szabályozza a páratartalmat és elnyeli a hangokat. Ha az egyenletes hőmérsékletet és komfortot egy organikus szigetelőanyag biztosítja, az nem csak számunkra jó hír. A Madihome modellek A és A++ energiaosztályúak. Otthonunk fenntartása így kevesebb erőforrást vesz igénybe. Hozzáadott napelem rendszer felszerelésével pedig tovább növelhetjük az energiahatékonyságot.

Zéró energiaigényű Sinergo passzívház

Amennyiben az energetika a legfontosabb szempont számodra, nem vagy egyedül. A passzívház-technológia harminc évvel ezelőtt született meg Németországban, mégis a legmagasabb építési minőséget jelenti a mai napig. Azokat az épületeket nevezzük így, melyek szigorú hőtechnikai kitételek mellett, fűtési költségek nélkül gondoskodnak a lakók kellemes közérzetéről. Egy passzívház az épületben tartózkodó emberek és elektronikai berendezések kisugárzott hőjéből képes fenntartani az optimális hőmérsékletet. Nincs szükség aktív fűtő- vagy hűtő rendszerre, így a komfortos otthon 90%-kal kevesebb energiát igényel. A minősítési rendszer célja a minél nagyobb energiahatékonyság fenntartható módokon. Ezzel a mi kényelmünk mellett a klímaválságot is figyelembe veszik.

Ez komplex mérésekkel és számításokkal, valamint szigorúan ellenőrzött gyártási folyamatokkal valósítható meg. A komoly kihívásra a moduláris architektúrában találták meg a választ a lettországi mérnökök. A Sinergo előregyártott elemei ökologikus, újrahasznosítható anyagokból készülnek. A kész modulok milliméter pontossággal illeszkednek egymáshoz egy stílusos, minimalista épületet formálva. Egy hőcserélővel ellátott szellőztetőrendszer tartja frissen a levegőt az egyébként légzárt otthonban, amíg a kiváló hő- és hangszigetelő falazat meggátolja, hogy távozzon az energia. A ház napelem rendszerrel is felszerelhető.

A fenti képen látható Sinergo S75 készházban mindig egyenletes a hőmérséklet és tiszta a levegő. Por- és pollenmentes atmoszférájában nem alakulhat ki penész, ezért remek választás lehet az érzékenyebb szervezetű házaspárok számára is. A nettó 77 négyzetméter alapterületű otthonban két hálószoba, egy fürdőszoba és egy elkülönített mosókonyha található. A nagy ablakok fontos részét képezik a passzív-technológiának. Rengeteg fényt és hőenergiát engednek be a tágas nappaliba és amerikai stílusú konyhába. Hozzáadott értéket képez a garázs és a nyitott terasz 64 négyzetméter területen, amelyek a mindennapok fontos kiegészítői. Ha az egészséges energiatudatosság önmagában nem volt elég meggyőző, a lettországi design egy további kiegészítővel fokozza a funkcionalitást. Az ingatlan intelligens automatizálási technológiával van ellátva. Az okosotthon összevont elektronikáját könnyen kezelhetjük akár a telefonunkról is.

Közel-passzív KODA designház

A KODA okosotthon megálmodói a kortárs, innovatív megoldásokat ötvözték a modern esztétikával. A letisztult formavilág önmagáért beszél. A KODA Light modulok kiemelkedő technológiát, stílust és nem utolsó sorban komfortot képviselnek mindössze 25,8 négyzetméter alapterületen.

Az észtországi mérnökök bebizonyítják, hogy a kényelem nem arányos a méretekkel. Ebben a minimalista designházban minden négyzetméter a lehető legjobban van kihasználva, mégis egy tágas enteriőr benyomását kelti. Ez részben a magas falaknak, részben a nagy üvegfelületnek köszönhető. Beengedi a természetes napfényt, amely élénkíti a letisztult teret. A háromrétegű ablak remekül szigetel, valamint begyűjti a hőenergiát. Ezzel együtt az érzékeny elektronika és a ház visszafogott arányai egy közel-passzív, energiatudatos rendszert alkotnak. A KODA Light ökológiai lábnyoma igen kicsi, így a rezsiszámlákon is jelentősen kevesebb lesz a tinta.

A kompakt modulok egyszerűen bővíthetőek újabb modulokkal, de már egyetlen egység is komfortos hajlék lehet neked és párodnak. Minden vonásában a lakók kényelmét szolgálja. Az instant otthon kifinomult, távvezérlésű érzékelő rendszere alkalmazkodik modern ember igényeihez.

Láthattuk, hogy az építészet milyen mértékben képes megkönnyíteni a hétköznapjainkat. A készház technológia az építkezés viszontagságai nélkül teremt minőségi életteret, azonnal költözhető prémium otthonokat.

Köszönjük, hogy elolvastad!

Oszd meg másokkal is, ha tetszett!

Olvass még több cikket