Téglaházat építenél, mert szeretnél értékálló, tartós, megbízható családi házat? A rossz hír, hogy akár 1 év is eltelik, mire felépül. A jó hír, hogy a téglaháznál van már jobb és gyorsabb technológia.

Magyarországon a téglaházak továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Nem csoda, hisz a tégla tartós, jó hőtároló képességű és a téglaépítésű házak ingatlanpiaci értékállósága is magasabb, mint a könnyűszerkezetes házaké. Sok összehasonlító cikk található az interneten, melyekben az írók rendre a könnyűszerkezetes házakkal hasonlítják össze a téglaházakat, viszont egyetlen cikk sem található, melyben a kerámiaház technológia kerül összehasonlításra a tégla építésű házakkal. Ezzel a cikkel megtörjük ezt a trendet.

Téglaház kulcsrakészen 2 hónap alatt?!

Ha valaki ilyet ígérne, egész biztos, hogy nem vennénk komolyan, hisz a hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a leggyorsabb kivitelezők is minimum fél évig dolgoznak egy téglaház kivitelezésén. Hangsúlyozzuk, hogy minimum 6 hónap, de a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy általában 1 évig is elhúzódik a téglaház kivitelezés.

Mi az oka a kivitelezés elcsúszásának? Az egyik nagyon fontos tényező az, hogy a klasszikus téglaház rengeteg alkotóelemének összeállítása 100%-ban az építkezés helyszínén történik. Egy átlagos családi háznál minimum 3000 db téglát kell egyesével a helyére illeszteni és habarccsal összeragasztani, majd pedig az összes felületet vakolattal kell ellátni. A falazat tetején helyet kapó koszorúbeton zsaluzása, vasalása és betonozása is mind összetett és sok-sok helyszíni munkát igénylő feladatok.

Ezek mind olyan folyamatok, melyeket nagyon erősen befolyásol az időjárás is, hisz például esőben nem lehet falazni, nem lehet betonozni. Ezen kívül jelentős száradási időkkel is számolni kell, hisz nem lehet azonnal terhelni a friss falazatot vagy a friss koszorúbetont. Ha elkészültek a falak és megszáradtak, akkor jöhet a vésés. A klasszikus tégla falazatoknál az elektromos hálózat gégecsövezéséhez ki kell vésni gyakorlatilag minden falfelületen a járatokat.

Összefoglalva tehát miért olyan lassú a téglaház kivitelezés? Sok helyszíni munka, időjárástól való függőség, száradási idők, koszorúzás, gégecsövezés.

Kerámiaház kulcsrakészen akár 2 hónap alatt

A fentiek után nem csoda, ha szkeptikusak vagyunk, ha valaki a 2 hónapon belüli kivitelezés lehetőségével kecsegtet. Bevalljuk, nem lehet minden esetben 2 hónapon belül felépíteni egy kerámiaházat, mert lehetnek olyan rajtunk kívül álló tényezők, melyek kitolják a kivitelezési időt, de ha a telken minden megfelelően elő van készítve, akkor akár 1 hónap alatt is fel lehet húzni egy kerámiaházat.

Hogyan lehetséges, hogy a kerámiaház ennyivel gyorsabb? A kerámia kompozitból egész falakat tudunk öntési technológiával előállítani. Így amíg egy hagyományos téglaháznál 3000 db téglát kell egymáshoz ragasztani, addig kerámia kompozit ház esetén ugyanezt az épületet fel tudjuk építeni 25 db előre gyártott elemből. Ráadásul ezeket az elemeket egy fedett üzemépületben állítjuk elő, így az időjárás sem befolyásolja a kivitelezést.

Egy másik nagyon fontos tényező, hogy a kerámia kompozit házaknál minimális mértékben kell nedves kötőanyagot használni, így a száradási idő is minimális. Sőt a kerámiaház falazata olyan sima felületet képez, hogy belső vakolatra sincs szükség, csupán egy vékony glettelésre, amire utána jöhet is a festés. Mivel az előre gyártott elemekbe integrálva van a koszorú, így nincs szükség bonyolult zsaluzatra és vasalásra, tehát ezzel is jelentős időt spórolunk meg. És utolsónak hagytuk az egyik legjobb előnyt: a kerámiafalazatban előre elhelyezzük az elektromos hálózathoz szükséges gégecsövezést, így nem kell szétvésni a falakat.

Összességében tehát miért olyan gyors a kerámiaház kivitelezés? Kevés helyszíni munka, időjárástól független kivitelezés, nem kell vakolni, minimális száradási idők, egyszerű koszorúzás, integrált gégecsövezés.

Miért olyan népszerű mégis a téglaház?

Ha egy kerámiaház felépíthető akár 2 hónap alatt ugyanannyiból, mint egy klasszikus Porotherm vagy Ytong téglákból épített ház, akkor miért tartja magát mégis a téglaházak népszerűsége?

Ennek egyik egyszerű oka, hogy a kivitelezők többsége nem tud vagy nem is akar lépést tartani a technológia fejlődésével, mert jól elvannak a számukra kivitelezési szempontból régen bevált technológiákkal – akkor is, ha azok már elavultak. A másik ok, hogy a rendszerváltás után nagyon sok könnyűszerkezetes / gyorsépítésű házat húztak fel hozzá nem értő módon, melynek köszönhetően a gyorsépítés és könnyűszerkezetes szavak sokak szótárában a gyenge minőség szinonimái lettek. Sajnos jelenleg is nagyon résen kell lenni, ha könnyűszerkezetes házat szeretnénk, mert a piacon parallel módon vannak jelen a szakszerűtlen és minőségi kivitelezők. Ennek köszönhető a harmadik ok, hogy az ingatlanpiaci értéke egy téglaháznak sokkal magasabb, mint egy könnyűszerkezetes háznak.

Viszont itt fontos megjegyeznünk, hogy a kerámiaház nem könnyűszerkezetes technológia, ezáltal a piaci ára is a téglával egyenértékű. Hogy lehetséges ez?

Szilárd és értékálló, mint a téglaház

A kerámiaház kicsit könnyebb, mint a téglaház, de nem könnyűszerkezetes technológia. A kerámiaház kivitelezés sokkal gyorsabb, mint a téglaház építés, de mégsem gyorsház. Miből van a kerámiaház? A kerámia alapú anyagokat ősidők óta használják az építkezésben. Valójában a tégla is kerámia alapú. A kerámia kompozit házak falazata gyakorlatilag nagyon hasonló összetételű, mint a tégla, de a téglával ellentétben nagy elemek formájába van öntve. Egy átlagos családi házat körülbelül 25 db ilyen kerámia elemből állítjuk össze. A kerámia falakat úgy is elképzelhetjük, mintha az egész fal egyetlen tégla lenne. Következő cikkünkben az élettani hatásokat fogjuk górcső alá venni.

Köszönjük, hogy elolvastad!

Oszd meg másokkal is, ha tetszett!

Olvass még több cikket