Értékálló, tartós, megbízható családi házat szeretnél, de nem szeretnél rá várni 1 évet? A téglaháznál van jobb és gyorsabb technológia. Ismerd meg jobban a kerámiaház technológiát.

Téglaház kulcsrakészen 2 hónap alatt?!

Igaz, hogy az elmúlt néhány évtizedben ez a kérdés megállta a helyét, azonban az utóbbi évek során a technológia sokat fejlődött. Míg régebben csak a téglaházak és a megkérdőjelezhető minőségű könnyűszerkezetes technológiák közül lehetett választani, ma már van számos prémium készház technológia, melyeknél a gyorsaság minőséggel párosul.

Például a KODA házak kifejezetten prémium minőségű moduláris házak. Az alábbi képen látható egy látványos KODA designház. Előregyártott elemekből épül fel, így egyedi formavilága ellenére sokkal kevesebb idő alatt elkészül. Vajon a gyorsaság azt jelenti, hogy a moduláris ház minősége is kérdőre vonható? Nos, az elmúlt évtizedekben talán ezt az elképzelést táplálta bennünk az építőipar. Korábban egy szép és biztonságos otthon az anyagiak mellett sok időbe is került, azonban a fejlődő technológia felülmúlta a hagyományos építkezések értékrendjét. A minőség és gyorsaság már nem zárja ki egymást. Szebb és biztonságosabb otthonokat teremtenek üzemi körülmények között készülő modulokból.

Legyen egyedi, gyors és értékálló

Egy másik technológia, ami viszont szinte teljes tervezési szabadságot ad, a kerámiaház technológia. Ez egy téglaház árban lévő, szinte mindenki számára elérhető megoldás, amely minimálisra csökkentette a kivitelezési időt anélkül, hogy feláldozná a minőséget vagy az értékállóságot. Kerámia alapú anyagokat hosszú ideje használnak az építészetben. A klasszikus téglaházak építőelemei szintén kerámia alapú komponensekkel készülnek. A kerámiaházak ötvözik a téglaépítésű házak legjobb tulajdonságait a fenntartható és egészséges kivitelezéssel.

Hogyan készülnek a kerámiafalak? Öntési technikával nyerik el formájukat a kerámiafalak, amelyeket később precízen egymáshoz illesztenek nedves építési eljárások nélkül. Így amíg egy hagyományos téglaháznál 3000 db téglát kell egymáshoz ragasztani, addig kerámia kompozit ház esetén ugyanezt az épületet fel tudjuk építeni 25 db előre gyártott elemből. Ráadásul ezeket az elemeket egy fedett üzemépületben állítjuk elő, így az időjárás sem befolyásolja a kivitelezést. Ezek az előregyártott elemek környezetbarát anyagokból készülnek, mégis egy téglaházhoz hasonlóan szilárd, tartós, tűzálló otthon épül belőlük. Hosszabb életűek, mint a hagyományos lakóházak. Minden évszakban kellemes a hőmérséklet egy kerámiaházban; a falak télen bent tartják a meleget, nyáron viszont nem engedik, hogy áthevüljön az épület. Az egészségünket és közérzetünket azonban nem csak ez befolyásolja.

Miben nyújt többet a téglaháznál?

Higiénia

Az otthon higiéniája is rendkívül fontos szempont. A kerámiaház falazatában lévő szabálytalan formájú természetes anyagok együtt diffúzan nyitott szerkezetet alkotnak. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert a fal nagyon jó páraáteresztő képességgel bír egyedi összetételének köszönhetően. A kerámia kompozit ház falazatának páradiffúziós ellenállási tényezője 8-12 μ között alakul (falvastagságtól függően). Egy zárt légterű lakásban gyakori a páralecsapódás. Ez elősegíti a penész kialakulását, és a nedves levegő egészségügyi gondokhoz vezethet. A kerámia kompozit ezzel szemben automatikusan kiegyenlíti a páratartalmat, biztonságos és kellemes atmoszférát teremtve. Ez a legpárásabb szobákra, a konyhára és fürdőszobára is igaz.

Nagyobb nettó alapterület

A vékony, erős falaknak köszönhetően a kerámia kompozit házak estén a hasznos alapterület és a bruttó alapterület aránya 7-10%. Ezzel szemben a téglaépítésű házaknál ez az érték csak 18-22%. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy 100 m² bruttó alapterületű családi ház estén a hasznos terület hagyományos építésű 38 cm falvastagságú épület estén 80 m², míg a kerámia kompozit ház esetén 93 m². A különbség 13 m², vagyis egy teljes értékű szoba!

Környezettudatos

A kerámiaházak ökológiai lábnyoma is lényegesen kisebb. Az előregyártott modulok külön üzemben készülnek, és a helyszíni felépítést követően az otthon fenntartása kevesebb energiaforrással megoldható. Amint láttuk, mindez nem jelent kompromisszumot a lakók részéről. Mi több, az energiatudatos, zöld házakban még sokszor kedvezőbbek is a körülmények.

Gyorsaság

Az előre elkészített részeknek, az átgondolt építési módszernek és a nedves eljárások kizárásának köszönhetően az építkezés kezdésétől néhány héten belül szerkezetkész épületet adunk át. A kerámia kompozit házaknál minimális mértékben kell nedves kötőanyagot használni, így a száradási idő is minimális. Sőt a kerámiaház falazata olyan sima felületet képez, hogy belső vakolatra sincs szükség, csupán egy vékony glettelésre, amire utána jöhet is a festés. Mivel az előre gyártott elemekbe integrálva van a koszorú, így nincs szükség bonyolult zsaluzatra és vasalásra, tehát ezzel is jelentős időt spórolunk meg. És utolsónak hagytuk az egyik legjobb előnyt: a kerámiafalazatban előre elhelyezzük az elektromos hálózathoz szükséges gégecsövezést, így nem kell szétvésni a falakat. Összességében tehát miért olyan gyors a kerámiaház kivitelezés? Kevés helyszíni munka, időjárástól független kivitelezés, nem kell vakolni, minimális száradási idők, egyszerű koszorúzás, integrált gégecsövezés.

Legyen neked is kerámiaházad

Ha megtetszett a technológia, még többet megtudsz róla a weboldalunkról, illetve szívesen segítenek kollégáink. Ha szeretnéd, élőben is megnézheted a kerámiaház falazatát szentendrei irodánkban egy előre egyeztetett időpontban.

Köszönjük, hogy elolvastad!

Oszd meg másokkal is, ha tetszett!

Olvass még több cikket