Egy nagy család természetesen nagyobb energiafogyasztást is jelent. Ebben a cikkben két energiatudatos, mégis tágas otthont fogunk közelebbről megnézni.

Sok élményben lehet részed, ha nagy családod van. Nehéz volna teljes valójában bemutatni a mozgalmas hétköznapokat és az apró örömöket. Ma mégis egyre kevesebben választják ezt az életstílust. Ennek egyik oka a hazai ingatlanpiacon keresendő. Az igény a házakra, ezzel arányosan pedig azok ára is folyamatosan növekszik. Egy nagy család természetesen nagyobb étvágyat és nagyobb energiafogyasztást is jelent, a fejlődő építőipar azonban erre a gazdasági tényezőre is megoldást kínál. Az építészet az emberek igényeinek pontos megértéséről szól, így több olyan technológia született, amely megkönnyítheti a nagycsaládosok életét. Ebben a cikkben két tudatosan tervezett, tágas otthont fogunk közelebbről megnézni.

Nagy család = nagy rezsi. Biztosan?!

Az energiaválság még sohasem volt ennyire releváns kérdés, mint napjainkban. Ez a lakóházak fenntartási költségeire is rányomta a bélyegét. A válasz az ökologikus építészetben rejlik. A környezetbarát megközelítés nem csupán jövő generációinak kedvez, hanem jelen családjainak is.

Egy energiatudatos ingatlan sokkal kevesebb erőforrást igényel, mégis kiváló komfortot teremt. Ahol sok gyerek él, ott a privát szféra is ritka kincs, ezért egy költséghatékony, de csendes otthon felbecsülhetetlennek számít. Ha mindez nem volna elég, egy másik örömhírrel is szolgál a kortárs építészet. A cikkben bemutatott modellek mindegyike készház.

Egy ilyen ház esetében mindössze a telket kell megválasztanod, minden másról az építészek gondoskodnak. Az ingatlan igen rövid időn belül, előregyártott elemekből épül fel a helyszínen, így azonnal költözhető a tökéletes családi otthon. A rugalmas készház-technológia alkalmazkodik az egyedi területekhez, ideális körülményeket teremtve ott, ahol csak akarod. Egy megbízható kivitelezővel egészséges és szép otthona lesz szeretteidnek az építkezés fáradtságai nélkül is. A felszabaduló időt és energiát pedig azokra fordíthatod, akik igazán fontosak: a családodra. Nézzük is meg, milyen otthonok nyújtják ezt a szellemi kényelmet, és milyen további megoldásokkal javíthatnak az életed minőségén!

A testreszabható Madihome Villa

Mindannyian másként képzeljük el a tökéletes otthont. Ezt az ökologikus ingatlan tervezői is tudják. Éppen ezért úgy alkották meg a Madihome modulházakat, hogy azok teljesen személyre szabhatóak legyenek. Az olasz formatervezett épületelemek természetes és minőségi alapanyagokból készülnek. A modulok az elképzeléseidhez igazodva illeszkednek egymáshoz, hogy valósággá váljon a tökéletes, egyedi otthon.

A Madihome Villa kifejezetten nagy családoknak lett tervezve nettó 86 négyzetméter hasznos alapterületével. Első olvasásra talán nem elég meggyőző ez a szám, a kétszintes A-frame házban mégis mindent megtalálsz, ami a szeretteid kényelmét szolgálja. A földszinten egy 31 négyzetméter alapterületű nappali, egy tágas hálószoba, egy csendes munkavégzéshez kialakított tanulószoba és egy fürdőszoba fogad. Az emeleten további hálótereket, egy mosdót és egy zuhanyzót találunk. Az otthon kiegészíthető egy földszinti terasszal és egy emeleti erkéllyel. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a ház kedvünk szerint bővíthető további modulokkal. Az élettér így több, mint 121 négyzetméter is lehet, ahol békésen elfér egy háromgyermekes család.

A kulcsrakész ingatlan arányai mellett a külső megjelenése és a beltér is testreszabható. Különböző színek és burkolatok között válogathatsz, hogy családi fészek tükrözze a hozzád tartozók sokoldalúságát. Az olasz designházak A és AA+ energiaosztályúak. Ez részben a remek szigetelésnek köszönhető, amihez egy tűzálló, páraáteresztő és víztaszító anyagot használnak. Az ökologikus kőzetgyapot emellett nagyon jó hangszigetelő, amit a nagycsaládosok igazán értékelni fognak. Az energiatudatosság pedig tovább fokozható akkumulátor és napelem rendszer hozzáadásával.

A zéró energiaigényű Sinergo L125

Ha az otthon csupán azt jelenti, hogy egy biztonságos és kellemes helyen együtt élhetsz a családoddal, az építőipar egyszerűbb lehetőségeket is kínál. Ameddig a szeretteiddel lehetsz, valóban nincs is fontosabb dolog. Ez a Lettországban tervezett passzívház azonban gondoskodik róla, hogy az együtt töltött idő tényleg egymásról szóljon, zavaró tényezők nélkül. A kifinomult design többet rejt, mint elsőre látszik.

A passzívházak a legmagasabb építési minőséget képviselik. Ezek az épületek szigorú hőtechnikai kitételek mellett, fűtési költségek nélkül gondoskodnak a lakók kellemes közérzetéről. Egy passzívház az épületben tartózkodó emberek és elektronikai berendezések kisugárzott hőjéből képes fenntartani az optimális hőmérsékletet. Nincs szükség aktív fűtő- vagy hűtő rendszerre, így a komfortos otthon 90%-kal kevesebb energiát igényel.

A Sinergo L125 a korábbi modellhez hasonlóan előregyártott modulokból készül. Az épületelemeket szigorú ellenőrzés és mérések mellett állítják össze. Ezek precízen illeszkednek egymáshoz egy 125 négyzetméter nettó alapterületű lakóhelyet alkotva. A prémium kivitelezésű készházban egész évben kellemes a hőmérséklet. A falazat mellett a nagy ablakok is remek hő- és hangszigetelők. A nap fontos szerepet játszik a passzív-technológiában. Természetes fénnyel és hőenergiával látja el az ingatlan tágas nappaliját, amerikai stílusú konyháját, hálószobáit, valamint a két fürdőszobát. Tartozik hozzá egy 44 négyzetméteres nyitott terasz és egy 36 négyzetméteres garázs, melyek tovább növelik a hasznos életteret. A moduláris rendszernek köszönhetően az otthon könnyen bővíthető újabb modulokkal és szobákkal.

Ebben a tiszta atmoszférában nincs por, sem páralecsapódás. Egy hőcserélővel ellátott szellőztetőrendszer tartja frissen a levegőt. Mivel nem alakulhat ki penész, az érzékenyebb szervezetű gyermekek egészsége is biztonságban van. Nem számít, milyen eleven a családunk, a Sinergo passzívházak minimális energiát felhasználva teremtenek csendes harmóniát.

Egy meghitt, egészséges otthonban közelebb kerülünk a szeretteinkhez. Ökologikus készházaink mindennapi kényelmet biztosítanak fenntartható és megfizethető módokon.

Köszönjük, hogy elolvastad!

Oszd meg másokkal is, ha tetszett!

Olvass még több cikket