Cikkünkben bemutatunk a Sinergo passzívházakból 4 típust, melyeket kifejezetten a családosok részére terveztek. A Sinergo ökologikus technológiával teremt otthont a szeretteinknek.

Kényelmes otthon a szeretteink számára

Képzeld el, ahogyan hazaérkezel. A modern kertes házad elé érve látod az ablakból, hogy a párod éppen takarít. Az udvaron játékok vannak szétszórva, de valószínűleg a gyermeked már bent játszik. Egy kis időbe telik, amíg észreveszed, hogy nincs mit észrevenned. Kint minden zavartalan és békés. Az otthonod tele van élettel, idekint mégsem hallani a porszívó zúgását, vagy gyerekcsiripelést. Egy darabig még vársz, élvezed a csendet; majd betérsz a családodhoz. A hajlék pedig még odabent is megszűri a mindennapi zörejeket. Ez a csendes lakás egy Sinergo passzívház. Itt nem része az atmoszférának a sok megszokott zaj. Hogyan lehetséges ez? Tegyünk egy látogatást a Sinergo családi házaiban!

A Lettországban tervezett passzívházak az ökologikus építészet elismert úttörői. Több eltérő típus áll rendelkezésre, ezzel minőségi otthont teremtve számtalan különböző életvitelű embernek. Ebben a cikkben a nagyobb, családoknak szánt házakba pillantunk be, de előbb nézzük meg, mit jelent pontosan a címben olvasható kifejezés.

Passzívháznak nevezzük azokat az energiatakarékos épületeket, melyek az optimális hőmérsékletet a belső hőnyereségből tartják fenn. Nincs szükség aktív fűtő berendezésre, elegendő csupán az emberek és a műszaki berendezések kisugárzott hője további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívház-technológia Darmstadtban született meg, ott épült fel az első 1990-ben. Csak az az építmény nevezhető így, amely megfelel a német minősítési rendszernek. A darmstadti Passzívház Intézet célja a minél nagyobb energiahatékonyság elérése fenntartható módokon.

Mit jelent ez számunkra?

Egy hagyományos téglaházban a rezsi legnagyobb része a belső hőviszonyok korrigálását fedezi. A magas fűtési- és hűtési költségek ellenére nehezen találjuk meg az optimális értéket, nehezen teremtünk kényelmet. Egy passzívház ezzel szemben 90%-kal kevesebb energiát igényel. A szigetelésnek és a szellőztető rendszernek köszönhetően a korábbi számlák töredékéből fenntartható a tökéletes otthon, ahol mindig kellemes a hőmérséklet.

Leírva talán túl tökéletesen hangzik, a passzívház-technológia mégsem egy kísérlet, vagy álomszerű jövőkép. A szakszerű, mérnöki tervezés és az ehhez szükséges tanúsítványok már hosszú ideje elérhetőek. Ez az innovatív megoldás valódi válasz az energiaválságra, mégis gyakorlatias és elérhető a számunkra. Hogyan lesz a családi élet alapköve ez a környezettudatos technológia?

Sinergo A125adatlap

Minden Sinergo passzívház előregyártott, precízen kivitelezett elemekből épül fel, amelyek tökéletesen kapcsolódnak egymáshoz. Ezek egy légzárt, kiváló hő- és hangszigetelő életteret teremtenek, ahol a levegő frissen tartásáról egy hőcserélős szellőzőrendszer gondoskodik. A nagy ablakok szintén remek szigetelők. A napkollektorokhoz hasonlíthatóak. Begyűjtik a napfényt és hőenergiát, fontos részét képezve a passzív-technológiának. Télen melegen tartják a szobákat, nyáron pedig megakadályozzák, hogy a ház túlmelegedjen. A Sinergo A125 így komfortos atmoszférát teremt a 125 négyzetméteres nettó alapterületén egy család számára. A házban helyet kapott két fürdőszoba, egy amerikai stílusú konyha, és három hálószoba.

Sinergo S120adatlap

Bár maga az otthon kisebb, 117 négyzetméter nettó alapterületű, az épület részét képezi egy hozzáadott garázs és egy tágas terasz. Felszereltségét tekintve megegyezik az előző típussal, a két fontos kiegészítés mégis rengeteget ad az értékéhez. A prémium passzívház teraszát ugyanaz a háromrétegű üveg veszi körbe, mint amit az ablakoknál használnak. A lakók és gyermekeik így minden évszakban élvezhetik a kilátás szépségét, védve az időjárás viszontagságaitól. A garázzsal és terasszal együtt a ház teljes hasznos alapterülete 231 négyzetméter. Minden Sinergo modell napelem rendszerrel is felszerelhető, ami tovább csökkenti az ingatlan energiafogyasztását. Hasonló jellemzőkkel, de nagyobb beltérrel rendelkezik a Sinergo S130, amely 130 m² nettó alapterületű.

Sinergo L125adatlap

Már a két fenti típus is a letisztult formatervezésű passzívházak sokoldalúságát igazolja. Számos variációban elérhetőek, és a Sinergo L125 teljesen ki is használja az előregyártott elemekben rejlő lehetőségeket. Ez az ingatlan személyre szabható és könnyedén bővíthető az ipari kivitelezésnek köszönhetően. Komoly feladat egy közel nulla energiaigényű épület megtervezése. A mérnököknek sok szempontot figyelembe kell vennie. A magas minőségű otthonteremtést a beltéri gyártás könnyíti meg. Így a ház felépítése is szigorú ellenőrzés alatt, újabb mérések mellett történhet, az energiahatékonyságról nem is beszélve. A szóban forgó típusnál a megrendelő egyedi igényei is figyelmet kapnak, majd formát öntenek az elkészített modulokból. Egy 44 négyzetméteres nyitott terasz és egy 36 négyzetméteres garázs is a prémium passzívház része. A modern ház 125 négyzetméter, de nagyobb alaprajzzal, 143 négyzetméter nettó alapterülettel is megrendelhető. Az utóbbi Sinergo L140 négy hálószobának ad helyet.

Sinergo D170adatlap

Ez az impozáns otthon a Sinergo passzívházak csúcsmodellje. Akárcsak a többi típus, ez is előregyártott elemekből épül fel, ezzel csökkentve a munkát a kijelölt telken. A helyszínen mindig egy egyszerű, környezetbarát telepítési módszert alkalmaznak. A talajcsavar alapozás könnyen elvégezhető és kíméletes a telek egyedi élővilágával szemben. Még egy ilyen tekintélyt parancsoló kétszintes háznál is elegendő ez az eljárás, nincs szükség betonos alapozásra. A Sinergo D170 nettó alapterülete 167 négyzetméter, ami 4 hálószobát és 3 fürdőszobát rejt. Ezen kívül tartozik hozzá még egy zárt terasz, egy garázs és az emeleti erkély, melyekkel együtt a tágas családi ház nettó területe 291 négyzetméter. Az életteret két nagyobb részre választó emelet jobban kihangsúlyozza a privát szféra fontosságát, ezért a nagyobb családok számára is ideális választás lehet.

A Sinergo passzívházak ökologikus technológiával teremtenek otthont a szeretteinknek. Tiszta atmoszférájukban a legkisebbek egészsége is biztonságban. Ez a precíz mérnöki munka most moduláris kivitelezésben önt formát, ezáltal az építkezés fáradtságai nélkül is biztosíthatjuk családunk kényelmét és jólétét.

Köszönjük, hogy elolvastad!

Oszd meg másokkal is, ha tetszett!

Olvass még több cikket