Passzívházainknál a precíz tervezés és a kiváló építőelemek biztosítják, hogy az ingatlan 90%-al kevesebb energiát felhasználva is tökéletes komfortot teremtsen.

Hogyan készülnek a passzívházak?

Az elmúlt időszak környezettudatos törekvései régi és új technológiákat tettek népszerűvé. Kevesen ismerik el a káros anyagok kibocsátásával és a klímaváltozással járó veszélyeket, melyek baljós jelei már a mi életünkben is megmutatkoznak. Mégis egyre több ember fedezi fel újra a régebben kidolgozott módszereket ezekre a problémákra. Ilyen építészeti megoldás a passzívház-technológia. Az iparágban még soha nem volt ennyire releváns kérdés az energiaválság, amire elegáns válaszként szolgálhatnak a passzívházak. Sajnos még sok félreértés és tévhit övezi ezeket az ingatlanokat. Ez csupán egy újraélesztett, költséges trend, vagy tényleg több figyelmet érdemel? Ebben a cikkben megmutatjuk, mit rejtenek valójában a közel nulla energiaigényű házak.

Először is meg kell értenünk, miért választják sokan a világ különböző pontjain a passzívház-technológiát. A bevezetőben említett klímaválság önmagában nyújt kielégítő magyarázatot. Valóban többről van szó az energiatudatosságnál. Papírforma szerint azokat az energiatakarékos épületeket nevezzük passzívháznak, melyek az optimális hőmérsékletet a belső hőnyereségből tartják fenn. Nincs szükség aktív fűtő berendezésre, elegendő csupán az emberek és a műszaki berendezések kisugárzott hője további levegő visszaforgatása nélkül. Ez a definíció azonban nem tér ki a hatékony energetikai rendszer élettani hatásaira.

A jövő évtized közepéig törvények írják majd elő a környezettudatos építkezés alapelveit, szabályozva földünk véges erőforrásainak felhasználását. Az Európai Unió országaiban egy egyezmény határozza meg az üvegházhatású gázok csökkentését, de más fejlett államok is követik a példaértékű regularizációt. Egy ház, amely meg tudja termelni a fenntartásához szükséges energia számottevő százalékát, tökéletesen illik a környezetbarát jövőképbe. A technológia pedig, amivel a passzívház eléri ezt a hatékonysági fokot, a mindennapi kényelmünkhöz is hozzájárul.

Sinergo D170 passzívház nagy üvegfelületekkel, melyek fontos részei a modern passzívház logikának.

Energiatudatos kényelem

Komfortérzetünket sok tényező befolyásolja. A harmonikus atmoszféra legfontosabb feltételei között van a levegő optimális hőmérséklete és páratartalma. Egy passzívház kiváló hőszigeteléssel rendelkezik. A vastag falak és háromrétegű ablakok meggátolják, hogy a házból kontrollálatlanul távozzon a meleg levegő; így minden évszakban egyenletes hőmérsékletről gondoskodik a hőcserélővel ellátott szellőztető rendszer. Zajszűrőként is megállja a helyét a falazat, elnyeli a hangokat. A házban csend honol a beszerelt elektromos berendezések ellenére is. Mivel a lakókhoz alkalmazkodva a szellőztető a páratartalmat is szabályozza, az élettérben nem alakulhat ki penész. Ez csökkenti a légúti megbetegedések esélyét.

Akik könnyűszerkezetes-, vagy klasszikus téglaépítésű otthonból költöztek passzívházba, megértették, mennyit javít az ember közérzetén a mindig tiszta beltéri levegő. Az energiahatékonyságot, a falak hőtartó értékét pontosan meghatározhatjuk, de az egyéni komfortot nem fejezhetjük ki számokban. A kényelem árát nem szabhatjuk meg. A közel nulla energiafogyasztású ingatlanok piaci értéke széles skálán mozog. Ha nem látod át ezeket a kedvező élettani hatásokat, sokallhatod a passzívházak kivitelezési költségeit. Most nézzük meg, miért olyan összetett feladat a környezettudatos otthonok tervezése.

Precíz tervezés

A passzívház-technológia 1990-ben Darmstadtban született meg. Csak az az építmény nevezhető így, amely megfelel a szigorú minősítési rendszernek. A német Passzívház Intézet célja a minél nagyobb energiahatékonyság elérése fenntartható módokon. E fő alapelv mentén tervezik meg egyedileg az épületeket. Ahhoz, hogy az épület meg tudja tartani a kívánt hőmérsékletet, az építészeknek a felhasznált anyagok és formák mellett minden apró részletet figyelembe kell venniük. Olyan részleteket is, amik esetleg egyedülállók és specifikusak az adott környezetben. Általában már a telek megválasztásakor érdemes a passzívház szempontok szerint keresni.

Számtalan előzetes mérés szükséges a kiválasztott hely adottságaitól az építési anyagok hőátadási értékéig. A földhő és a napenergia hasznosítása a számítások fontos része. A Sinergo passzívházakért felelős kivitelező egy egyszerű megoldással rövidítette le a komplex tervezési szakaszt. A lettországi dizájnt továbbra is a precizitás jellemzi, de a mérnökök különbséget tettek a tényezők között, amelyek felett teljes befolyással rendelkeznek, és a környezeti tényezők között, ahol rugalmasságra van szükség a részükről.

Sinergo S75 passzívház napelem rendszerrel szerelve. Minden modell elő van készítve a napelem rendszer fogadására.

Igényes kivitelezés

A követelményrendszerhez igazított számítások elvégzése után a Sinergo otthonok elemeit egy beltéri üzemben készítik el. Zárt térben, ellenőrzött körülmények között illesztik össze a fali burkolatot, az impregnált léceket, környezetbarát szigetelőanyagokat, és a belső gipszkarton borítást. Az építés során újabb méréseket végeznek és pontosítanak, ahol szükséges. A teljes folyamat alatt a munkások és a nyersanyagok is védve vannak az időjárástól. A Sinergo passzívházak személyre szabhatóak és bővíthetők. Amikor elkészültek az egyedi körülményekhez tervezett otthon elemei, csupán a helyszíni telepítés marad.

A légzárt épületben a beépített, alacsony energiaigényű szellőztetőrendszer gondoskodik friss levegőről, így a precízen összeillesztett modulok között máshol nem távozhat hőenergia. Az egész területen egyenletesen oszlik el a hőmérséklet, nincsenek hőhidak. A szigeteléshez használt cellulóz, üveg- és kőzetgyapot nem csupán ökologikus, de a lakók számára is biztonságos. A cellulóz tűzálló és emellett elnyeli a hangot.

Sinergo passzívház amerikai konyhája nagy üvegfelületekkel, melyek fontos részei a modern passzívház logikának.

A természetes napfény nagy szerepet játszik fűtés- és villanyszámla csökkentésében. Egyrészt a tetőt felszerelhetik napkollektorokkal, de ennél fontosabb funkciót kaptak az ablakok. Amíg az első passzívházakon alig-alig voltak kisebb ablakok, a Sinergo otthonain egész falfelületeket váltottak fel három rétegű üveggel. Ez nem csak egy esztétikai döntés volt. A passzívházak ablakai úgy működnek, mint a napkollektorok. Begyűjtik a hőenergiát, és meggátolják, hogy távozzon.

A precíz tervezés és a kiváló építőelemek biztosítják, hogy az ingatlan kilencven százalékkal kevesebb energiát felhasználva is tökéletes komfortot teremtsen. A passzívház-technológia több, mint egy ökologikus irányzat. A legmagasabb építési minőséget képviseli és javít a lakók mindennapi életén.

Köszönjük, hogy elolvastad!

Oszd meg másokkal is, ha tetszett!

Olvass még több cikket