Bővíthető moduláris készházak

moduláris készház akár 2 hónap alatt

tudj meg többet
A képen a madihome által tervezett designházak láthatók.

Modulház tudástár

gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerülnek a modulházak?

A grafikon segít elhelyezni, hogy technológiáink árban és készültségi fokban hol helyezkednek el egymáshoz képest. A modulházak kifejezetten a prémium kategóriába esnek, cserébe viszont magas szintű készültségi fokot és felső kategóriás minőséget tudunk biztosítani. Egy Budapest belvárosában lévő átlagos lakás áráért már a tiéd lehet egy családra méretezett, jól felszerelt, prémium moduláris ház.

KODA, Madihome, Sinergo és Q-haus Cliff házak milyen alapot igényelnek?

Alapozás nem feltétlen szükséges.

Nem szükséges, amennyiben a következő események metszete áll fenn:

  • nyaraló, vagyis nem tartós lakhatási célra kívánja használni
  • talaj teherbírása és minősége megfelelő
  • kiszintezett talaj, zöldréteg eltávolítva

Amennyiben tartós lakhatásra vágyik két lehetősége van:

  1. Ribraft betonalap
  2. T-block talajcsavar

Ribbed raft előnyei: magas minőség, nincs penészedés, ismert rendszer a kivitelezők számára, bank által elfogadott, hitelezhető konstrukció

Ribbed raft hátránya: bonyolultabb telepítési rendszer, vannak áthidaló megoldások, de elveszítheti a Madihome az elszállítható, összecsukható tulajdonságát, rendkívül környezetszennyező

Talajcsavar előnyei: gyorsabb, olcsóbb, földmunka és kiszintezett talaj nélkül telepíthető épület, teljesen zöld, környezetbarát, házhoz hasonlóan újrahasznosítható, áttelepíthető

Talajcsavar hátránya: hitelezési lehetőségeit még nem ismerjük, talaj minősége megnehezítheti a betervezést, esetleges plusszköltségek felmerülésével

Talajcsavar alapozás

A talajcsavar felhasználási lehetősége rendkívül sokrétű, akár ideiglenes, akár végleges megoldásra van szükség. A talajcsavar a környezet károsítása nélkül könnyen elbontható, újra felhasználható, ezért az építőipar számos területén alkalmazható.

A talajcsavar kiválasztása az építmény szakági terveit megismerve, az alátámasztási pontok mennyisége, elhelyezkedése és a talaj tulajdonságai alapján történik. Lényeges befolyásoló tényező az épület vagy szerkezet talajcsavarhoz történő csatlakozásának módja.

Az előzetes terv elkészítéséhez egy hozzávetőleges teherbírási táblázat nyújt segítséget, ami a csavarok különböző irányú terhelhetőségét tartalmazza, valamint egy másik táblázat, ami szemlélteti, hogy mekkora beton tömbalap mekkora talajcsavarral váltható ki. Egyes esetekben az építmény jellege szükségessé teszi, hogy teherbírási próbát végezzenek a helyszínen. Ha a helyszíni vizsgálatok igazolják a számításokat, akkor megkezdődhet a csavarok lehajtása. A talajcsavar szinte bármilyen talajban alkalmazható. A talajcsavarok ugyanazon az elven működnek, mint a hagyományos csavarok. A különbség valójában annyi, hogy itt a talajba hajtjuk be a „rögzítőelemeket”.

A talajcsavarok jelentős költség- és időmegtakarítást jelentenek. Nincs szükség földmunkára és betonozásra, a kitermelt talaj eltávolításával sem kell foglalkozni. Nem kell várni a beton kötési idejére, az alap a befúrást követően azonnal terhelhető. A csavarok telepítése rendkívül gyors és nagy pontossággal kivitelezhető művelet. Előnyként jelentkezik az is, hogy az építmény elbontását követően a talajcsavar a földből a környezet károsítása nélkül visszanyerhető és újra felhasználható.

 

A mozdítható házak (másik nevükön mobilházak) ingóságnak vagy ingatlannak számítanak?

A jogszabályokban nincs egyértelműen meghatározva, hogy a mobilházak és konténerházak ingóságnak vagy ingatlannak minősülnek-e, ami egy sor kérdést felvet. Felmerül például, hogy kell-e építési engedély a telepítésükhöz, kiadható-e rájuk használatbavételi engedély, felvehetünk-e rá hitelt vagy akár CSOK-ot, illetve a telepítésükhöz vásárolt telek után kell-e illetéket fizetnünk.

Kell-e engedély a telepítésükhöz?

Magyarországon a legtöbb építésügyi kérdésben helyi építésügyi rendeletek döntenek, nincs ez másképp a mobilházak, konténerházak esetében sem. Mivel megoszlanak a vélemények, hogy ezek a felépítmények épületnek minősülnek-e, és telepítésük építési tevékenységnek minősül-e, minden esetben először a helyi önkormányzatnál érdeklődjünk, hogy mik a lehetőségeink, mihez kell engedély és mihez nem. Mindezt érdemes már azelőtt megtennünk, hogy telket vásárolnánk, nehogy utólag derüljön ki, hogy elképzeléseink nem valósíthatók meg.

Egy dolog azonban biztos, huzamos emberi tartózkodásra alkalmas építményt felépíteni, elhelyezni, annak anyagától, alapozási módjától, talajjal való kapcsolatától függetlenül csak építési engedélyezési eljárással lehet létrehozni. Tehát, ha állandó lakhatás céljára vásárolnánk mobilházat mindenképp szükségünk lesz építési engedélyre, és beköltözés előtt használatbavételi engedélyre is.

Telek vásárlás utáni illetékfizetés

Ugyanígy kérdéses, hogy telekvásárlás után kell-e majd illetéket fizetünk. A jogszabály szerint ugyanis, amennyiben a telektulajdon szerzése után 4 éven belül megkezdődik a lakóház építése, illetékmentes a visszterhes vagyonátruházás. Kérdés csak az, hogy a telkünkre telepített mobilház vagy konténerház lakóháznak minősül-e. Az előző pont értelmében, ha állandó lakhatás céljából vásároljuk, és a szükséges engedélyek is megvannak, akkor elvileg lakóház, de mindennek érdemes a helyi építésügyi hatóságnál utána érdeklődni.

Mobilházra, konténerházra lehet-e hitelt, CSOK-ot felvenni?

Tudnunk kell, hogy egy mobilházat vagy konténerházat egyik pénzintézet sem fog fedezetként elfogadni, ezért sem lakáshitelt, sem CSOK-ot nem vehetünk fel rá.

Mi lesz a lakcímünk, ha mobilházban lakunk?

Amennyiben a telek, ahol a mobilházat elhelyeztük belterületen van, az utcának is kell, hogy legyen neve, így a telek címe lesz a címünk. Ha a telek külterületen van, és nincs az utcának, dűlőnek neve, akkor az önkormányzattól lehet kérni, hogy adjon neki nevet

Köthetünk-e rá lakásbiztosítást?

Biztosítótársaságtól függ, hogy köthetünk-e mobilházra, konténerházra valamilyen biztosítást, de nagy a valószínűsége, hogy lakásbiztosítást nem fogunk tudni kötni rá. Mobilházakra van amelyik biztosítónál lehet kötni lakókocsi biztosítást, de érdemes utána érdeklődni, hogy melyik biztosító, milyen biztosítást hajlandó kötni mobilházra vagy konténerházra.

További kérdéseid vannak? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

kapcsolatfelvétel

Prémium készház blog

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Kérj ingyenes konzultációt

Irodánk

Szentendre, Dózsa György út 47.

email címünk

info@realhouse.hu

facebook oldal

Kövess minket »

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Bejelentkezés után várunk irodánkban

Nyitvatartási idő:

hétfő – péntek: 8:00 – 16:00
szombat: 8:00 – 12:00

Real House Kft. elérhetőségei:

Iroda: 2000 Szentendre, Dózsa György út 47.
Email: info@realhouse.hu

Útvonaltervezés

Kérdéseiddel keresd kollégáinkat:

Gaál Sándor
Gaál Sándor
+36 30 966 4933
Vaskó Tibor
Vaskó Tibor
+36 70 945 2075
Molnár Attila
Molnár Attila
+36 30 270 6821
Fiala Máté
Fiala Máté
+36 30 856 0036
Berczi Tamás
Berczi Tamás
+36 70 285 3877