Energiatakarékos prémium passzívházak

prémium passzívház akár 2 hónap alatt

tudj meg többet
A képen a Sinergo által tervezett A125 passzívház látható.

Passzívház tudástár

gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerülnek a passzívházak?

A grafikon segít elhelyezni, hogy technológiáink árban és készültségi fokban hol helyezkednek el egymáshoz képest. A passzívházak és közel-passzívházak a prémium kategóriába esnek, cserébe viszont magas szintű készültségi fokot és magas minőséget tudunk biztosítani. A Sinergo passzívházak indulóára szerkezetkész szinten 27 millió Ft (195.000 Ft/m²). A kiválasztott típus mérete, készültségi szintje és felszereltsége befolyásolja a végső árat. Indíts kalkulációt az általad kiválasztott típusra.

Mit nevezünk passzívháznak?

Passzívháznak nevezzük azokat az energiatakarékos épületeket, melyek az optimális hőmérsékletet a belső hőnyereségből tartják fenn. Nincs szükség aktív fűtő berendezésre, elegendő csupán az emberek és a műszaki berendezések kisugárzott hője további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívház-technológia Darmstadtban született meg, ott épült fel az első 1990-ben. Csak az az építmény nevezhető így, amely megfelel a német minősítési rendszernek. A darmstadti Passzívház Intézet célja a minél nagyobb energiahatékonyság elérése fenntartható módokon.

Mik a passzívház technológia előnyei
 • az egyenletes hőmérséklet,
 • télen sem sugározzák a hideget a falak és az ablakok,
 • mindig friss, por- és pollenmentes a levegő, miközben nincs huzat,
 • nincsenek hőhidak,
 • nincs penész,
 • nincs páralecsapódás az ablakokon, és
 • a szellőztető rendszer ellenére csendesebb a vastagabb szigetelések miatt.

Ennek köszönhetően egy hatvan négyzetméteres lakás téli fűtési és melegvíz-készítési díja havi 2-3 ezer forint. Egyszóval rendkívül komfortos környezetet nyújt a benne lakók számára.

A Sinergo passzívház milyen alapot igényel?

Alapozás nem feltétlen szükséges.

Nem szükséges, amennyiben a következő események metszete áll fenn:

 • nyaraló, vagyis nem tartós lakhatási célra kívánja használni
 • talaj teherbírása és minősége megfelelő
 • kiszintezett talaj, zöldréteg eltávolítva

Amennyiben tartós lakhatásra vágyik két lehetősége van:

 1. Ribraft betonalap
 2. T-block talajcsavar

Ribbed raft előnyei: magas minőség, nincs penészedés, ismert rendszer a kivitelezők számára, bank által elfogadott, hitelezhető konstrukció

Ribbed raft hátránya: bonyolultabb telepítési rendszer, vannak áthidaló megoldások, de elveszítheti a Madihome az elszállítható, összecsukható tulajdonságát, rendkívül környezetszennyező

Talajcsavar előnyei: gyorsabb, olcsóbb, földmunka és kiszintezett talaj nélkül telepíthető épület, teljesen zöld, környezetbarát, házhoz hasonlóan újrahasznosítható, áttelepíthető

Talajcsavar hátránya: hitelezési lehetőségeit még nem ismerjük, talaj minősége megnehezítheti a betervezést, esetleges plusszköltségek felmerülésével

Talajcsavar alapozás

A talajcsavar felhasználási lehetősége rendkívül sokrétű, akár ideiglenes, akár végleges megoldásra van szükség. A talajcsavar a környezet károsítása nélkül könnyen elbontható, újra felhasználható, ezért az építőipar számos területén alkalmazható.

A talajcsavar kiválasztása az építmény szakági terveit megismerve, az alátámasztási pontok mennyisége, elhelyezkedése és a talaj tulajdonságai alapján történik. Lényeges befolyásoló tényező az épület vagy szerkezet talajcsavarhoz történő csatlakozásának módja.

Az előzetes terv elkészítéséhez egy hozzávetőleges teherbírási táblázat nyújt segítséget, ami a csavarok különböző irányú terhelhetőségét tartalmazza, valamint egy másik táblázat, ami szemlélteti, hogy mekkora beton tömbalap mekkora talajcsavarral váltható ki. Egyes esetekben az építmény jellege szükségessé teszi, hogy teherbírási próbát végezzenek a helyszínen. Ha a helyszíni vizsgálatok igazolják a számításokat, akkor megkezdődhet a csavarok lehajtása. A talajcsavar szinte bármilyen talajban alkalmazható. A talajcsavarok ugyanazon az elven működnek, mint a hagyományos csavarok. A különbség valójában annyi, hogy itt a talajba hajtjuk be a „rögzítőelemeket”.

A talajcsavarok jelentős költség- és időmegtakarítást jelentenek. Nincs szükség földmunkára és betonozásra, a kitermelt talaj eltávolításával sem kell foglalkozni. Nem kell várni a beton kötési idejére, az alap a befúrást követően azonnal terhelhető. A csavarok telepítése rendkívül gyors és nagy pontossággal kivitelezhető művelet. Előnyként jelentkezik az is, hogy az építmény elbontását követően a talajcsavar a földből a környezet károsítása nélkül visszanyerhető és újra felhasználható.

 

Miért jó a Sinergo által is használt PHPP program?

A passzívházak tervezéséhez elengedhetetlen a PHPP (Passivhaus Projektierungs Paket) számítás. A PHPP számítás egy részletes ellenőrző és igazoló számítás annak bizonyítására, hogy a tervezett épület megfelel a passzívház kritériumainak. Ezzel a számítással még a tervezés során vizsgálhatjuk, milyen energetikai változásokat vonnak maguk után a különböző szerkezeti, alaprajzi, tájolási és tömegformálási megoldások.

A PHPP alkalmazásával a tervezés stádiumában lévő passzívház energiamérlege könnyedén meghatározható, a komponensek változtatásával korrigálható, mivel egy épület tervezése során több szempontnak egyidejűleg kell érvényesülnie (forma, anyaghasználat, funkciók, stb). A jól elkészített számítás megmutatja az egyes elemek energiamérlegre gyakorolt hatását, melyek ismeretében könnyebbé válik a tervezés, relatív egyszerűen letesztelhetők a felmerülő alternatívák. A több mint 200 passzívházban elvégzett mérés igazolta, hogy általános körülmények között a PHPP-ben előzetesen kiszámolt hőszükséglet a későbbi ténylegesen fellépő fogyasztással messzemenően megegyezik.

A PHPP nem azért lett elsősorban kitalálva, hogy igazolást állítsunk ki vele, inkább egy tervezőeszköz, amivel az építész és a szaktervező a passzívházat szakszerűen tervezni és optimalizálni tudja. A PHPP segítséget ad az ablakok betervezéséhez, a lakásszellőztetés betervezéséhez és a gépészet betervezéséhez is. A PHPP az egész házat egy egységként kezeli, beleértve a szellőztetést és az egyéb gépészetet.

PHPP elkészítése – Első lépések

A fő passzívház kritérium, vagyis a fűtési hőigény kiszámítása az első cél. Ehhez az U-értékek, Felületek, Ablakok és Szellőztetés adataira van szükségünk.

 1. Az U-értékekhez az összes határoló felület (tehát a tető, falak és a padlólemez felépítése, ideértve a nyílászárókat is) és ezen épületszerkezetek rétegrendjének meghatározása
 2. A teljes tömör határoló felület kiszámítása
 3. Az energiavonatkoztatású felület megállapítása
 4. Az ablakok beépítése, üvegezése, keretezése
 5. Szellőztetés, szellőztető berendezés

Ezek tudatában kapunk egy előzetes eredményt a fűtési hőigényre, amely hozzávetőleges becslést jelent, a későbbiekben tovább finomodik.

Építkezés során

Az építkezés során finomítunk a tervezési fázisban elkészített PHPP számításon. Végig követjük a módosításokat, figyelembe vesszük mi az, ami valóban megvalósult a tervekből, és minden új, számunkra lényeges információval kiegészíthetjük a számítást.

Passzívház tanúsítása

A tanúsítás igazolja az épület passzívház minőségét. A tanúsítási eljárás értékelési feltételei:

 • Fűtési energiamutató max. 15 kWh/(m2év)
 • Légtömörség-vizsgálat légcsere n50: max. 0,6 h-1
 • Összes primerenergia mutatója max. 120 kWh/(m2év), háztartási árramal együtt
Hogy működik a passzívház szellőztetése?

A passzívház esetében úgynevezett gravitációs szellőzés van, azaz a becsövezett épületbe hőcserélőt építenek, így nyáron a kiáramló levegő hűti, télen pedig felmelegíti a kintről érkező levegőt.

Ez persze szép cél, de nem mindig megvalósítható, így valamilyen kiegészítő fűtési rendszerre szükség lehet. Ez lehet hőszivattyús rendszerű (amikor a talajhő hasznosul), vagy a drágább levegő-levegő rendszer, esetleg napkollektor, aminek hátránya, hogy pont télen termel kevesebb energiát, amikor nagyobb szükség lenne rá.

Télen ki szereti az ablakon keresztül szélnek ereszteni azt az energiát, amit egyszer már kifizetett azért, hogy kellemes meleg honoljon az otthonában? Senki, ezért nem is nyitják ki.

 • Ezért penészedik manapság télen annyi ingatlan.
 • Ezért van ilyenkor sok lakásban, családi házban dohos szag.
 • Ezért súlyosbodhatnak az allergiás tünetek a négy fal között.
 • Ezért gyógyulnak ki lassabban az emberek vírusos és bakteriális fertőzésekből.

Passzívház esetén nincsenek ezek a problémák, mert a szellőztetőrendszer folyamatosan friss levegőt biztosít.

Milyen telek szükséges egy passzívház építéséhez?

A passzívház sajátosságaiból adódik, hogy egyszerűen vannak olyan telkek, melyekre nem lehet passzívházat építeni. Mivel a napsütés alapvető fontosságú, a passzívházat úgy kell megépíteni, hogy télen a lapos szögben sütő nap minél hatékonyabban melegítse fel az üvegfelületeket, nyáron viszont ne váljanak ugyanezek a felületek hőcsapdává.

Csakhogy egy-egy telek beépíthetősége szigorúan szabályozott és ez már a tervezéskor lehetetlenné teheti a passzívház megépítését, így érdemes jó előre, a telek megvásárlása előtt körbejárni a lehetőségeket, nehogy utólag érjen kínos meglepetés minket.

Egészségügyi előnyök I. – Levegő minősége

Nemzetközi tanulmányok (Adrie van der Luijt 2007, Olli Seppanen 2005) kimutatták, hogy a CO2 koncentráció nem haladhatja meg az 1000 ppm  értéket. 800 ppm felett megfigyelhető tünetek között vannak a szemgyulladás, fejfájás, koncentrációs problémák…stb. 1500 ppm felett fáradságot érzékeltek, míg 97%-uk akik migrénben szenvedtek, fokozott fejfájást érzékeltek már 1000 ppm felett. Az 500 ppm-ig terjedő CO2-koncentrációnak nincs negatív hatása az emberi egészségre.
PPM = Kézenfekvő lehet az egység valahányad részét venni. Ezért alkották meg a Parts-per (egész per) előtagot. Utána következik az angol (amerikai) szám, hogy az egész hányadrészét nézzük. A ppm (parts per million) megadja a rendszer millió (106) egységében (tehát tömeg-, vagy térfogat-, vagy pedig anyagmennyiség-egységében (részecskeszámban, db.)) az illető komponens mennyiségét ugyanazon egységben.

Egészségügyi előnyök II. – Páratartalom

A megfelelő páratartalom 45-55% között található. Ettől való eltérés negatívan hatással van az emberi egészségre. Problémát jelent a száraz levegő, kiváltképp a fűtési időszakban, amikor is a páratartalom értéke gyakran 25% alá esik. Súlyos szárazság következtében a fa töredezik és megtörik, repedéseket hagyva maga után. Ezenfelül egészségügyi kockázatai is vannak: álmosság, torok, szem, orr irritáció, száraz / kirepedezett bőr…stb.
Gyermekorvosok legalább 50%-os páratartalmat javasolnak. Ennél alacsonyabb szinten a baba védekezési mechanizmusai, nyálkahártya sérülhet. Ellenben a magas páratartalom allergia és más megbetegedések táptalaja lehet.

További kérdéseid vannak? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

kapcsolatfelvétel

Prémium készház blog

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Kérj ingyenes konzultációt

Irodánk

Szentendre, Dózsa György út 47.

email címünk

info@realhouse.hu

facebook oldal

Kövess minket »

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Bejelentkezés után várunk irodánkban

Nyitvatartási idő:

hétfő – péntek: 8:00 – 16:00
szombat: 8:00 – 12:00

Real House Kft. elérhetőségei:

Iroda: 2000 Szentendre, Dózsa György út 47.
Email: info@realhouse.hu

Útvonaltervezés

Kérdéseiddel keresd kollégáinkat:

Gaál Sándor
Gaál Sándor
+36 30 966 4933
Vaskó Tibor
Vaskó Tibor
+36 70 945 2075
Molnár Attila
Molnár Attila
+36 30 270 6821
Fiala Máté
Fiala Máté
+36 30 856 0036
Berczi Tamás
Berczi Tamás
+36 70 285 3877