Prémium készházak határidőre

költözz be akár 6 hónap múlva

tudj meg többet

Prémium készház tudástár

gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerülnek a prémium készházak?

A grafikon segít elhelyezni, hogy technológiáink árban és készültségi fokban hol helyezkednek el egymáshoz képest. Készház technológiáink egytől-egyig prémium megoldások, viszont négyzetméter árban nagy eltérések vannak. A designházak például kifejezetten magas négyzetméter árúak, viszont cserébe beköltözésre kész kompakt okosotthont kapunk. Viszont ha a készültségi fok nem olyan fontos szempont, a kerámiaházaknál kifejezetten alacsonyak a négyzetméter árak.

Tájékoztató jellegű kerámiaház felépítmény áraink:

  • 1-es fokozat (szerkezetkész): 165.000 Ft + ÁFA / m² ártól
  • 2-es fokozat (külső kulcsrakész): 265.000 Ft + ÁFA / m² ártól
  • 3-as fokozat (kulcsrakész): 405.000 Ft + ÁFA / m² ártól

A megadott árak egyszintes kerámiaházra vonatkozó négyzetméterárak, ahol az épület bruttó alapterületével kell számolni (külső mérettel, nem pedig a hasznos alapterülettel). Az ÁFA 27%.

A mozdítható házak (másik nevükön mobilházak) ingóságnak vagy ingatlannak számítanak?

A jogszabályokban nincs egyértelműen meghatározva, hogy a mobilházak és konténerházak ingóságnak vagy ingatlannak minősülnek-e, ami egy sor kérdést felvet. Felmerül például, hogy kell-e építési engedély a telepítésükhöz, kiadható-e rájuk használatbavételi engedély, felvehetünk-e rá hitelt vagy akár CSOK-ot, illetve a telepítésükhöz vásárolt telek után kell-e illetéket fizetnünk.

Kell-e engedély a telepítésükhöz?

Magyarországon a legtöbb építésügyi kérdésben helyi építésügyi rendeletek döntenek, nincs ez másképp a mobilházak, konténerházak esetében sem. Mivel megoszlanak a vélemények, hogy ezek a felépítmények épületnek minősülnek-e, és telepítésük építési tevékenységnek minősül-e, minden esetben először a helyi önkormányzatnál érdeklődjünk, hogy mik a lehetőségeink, mihez kell engedély és mihez nem. Mindezt érdemes már azelőtt megtennünk, hogy telket vásárolnánk, nehogy utólag derüljön ki, hogy elképzeléseink nem valósíthatók meg.

Egy dolog azonban biztos, huzamos emberi tartózkodásra alkalmas építményt felépíteni, elhelyezni, annak anyagától, alapozási módjától, talajjal való kapcsolatától függetlenül csak építési engedélyezési eljárással lehet létrehozni. Tehát, ha állandó lakhatás céljára vásárolnánk mobilházat mindenképp szükségünk lesz építési engedélyre, és beköltözés előtt használatbavételi engedélyre is.

Telek vásárlás utáni illetékfizetés

Ugyanígy kérdéses, hogy telekvásárlás után kell-e majd illetéket fizetünk. A jogszabály szerint ugyanis, amennyiben a telektulajdon szerzése után 4 éven belül megkezdődik a lakóház építése, illetékmentes a visszterhes vagyonátruházás. Kérdés csak az, hogy a telkünkre telepített mobilház vagy konténerház lakóháznak minősül-e. Az előző pont értelmében, ha állandó lakhatás céljából vásároljuk, és a szükséges engedélyek is megvannak, akkor elvileg lakóház, de mindennek érdemes a helyi építésügyi hatóságnál utána érdeklődni.

Mobilházra, konténerházra lehet-e hitelt, CSOK-ot felvenni?

Tudnunk kell, hogy egy mobilházat vagy konténerházat egyik pénzintézet sem fog fedezetként elfogadni, ezért sem lakáshitelt, sem CSOK-ot nem vehetünk fel rá.

Mi lesz a lakcímünk, ha mobilházban lakunk?

Amennyiben a telek, ahol a mobilházat elhelyeztük belterületen van, az utcának is kell, hogy legyen neve, így a telek címe lesz a címünk. Ha a telek külterületen van, és nincs az utcának, dűlőnek neve, akkor az önkormányzattól lehet kérni, hogy adjon neki nevet

Köthetünk-e rá lakásbiztosítást?

Biztosítótársaságtól függ, hogy köthetünk-e mobilházra, konténerházra valamilyen biztosítást, de nagy a valószínűsége, hogy lakásbiztosítást nem fogunk tudni kötni rá. Mobilházakra van amelyik biztosítónál lehet kötni lakókocsi biztosítást, de érdemes utána érdeklődni, hogy melyik biztosító, milyen biztosítást hajlandó kötni mobilházra vagy konténerházra.

További kérdéseid vannak? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

kapcsolatfelvétel

Open this in UX Builder to add and edit content

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Kérj ingyenes konzultációt

Telefon

+36 70 416 4006

email címünk

info@realhouse.hu

facebook oldal

Kövess minket »

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Email: info@realhouse.hu

Telefon: +36 70 416 4006

Cím: 2000 Szentendre, Dózsa György út 87.

Nyitva tartás: H-P: 9:00 - 15:00.
Ezen kívül időpont egyeztetés után!